Aranżacja lokali gastronomicznych

Jedzenie oraz cała otoczka z nim związana jest równie ważna jak to, co mamy na talerzu…Atmosfera, ciepło oraz odpowiedni układ miejsc w pomieszczeniu z pewnością wpłynie na nasz apetyt.

Wielu restauratorów, właścicieli knajpek czy barów skupia swoją uwagę (oprócz menu) na wystroju wnętrz. Od dawna wiadomo, że kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój. Jednak barwy to nie wszystko, należy także - a raczej przede wszystkim -  pamiętać o odpowiednim rozplanowaniu przestrzeni oraz oświetlenia.

Naszą uwagę przykuły dwa projekty pomieszczeń związanych z usługami gastronomicznymi… Jeden to kantyna w biurowcu a drugi projekt restauracji.

Restauracja biurowa - nie samą pracą człowiek żyje

W pracy spędzamy minimum osiem godzin dziennie. Aby efektywnie pracować nie możemy być głodni. Kuchnia w biurze powinna być przestrzenna, praktyczna i przede wszystkim sprawiać, aby posiłek w niej spożywany dał energię na resztę dnia ciężkiej pracy. Oprócz szybkich obiadów, przekąsek miejsce to powinno nadawać się także do innych celów np. do imprez firmowych, takich jak spotkania świąteczne. Chcąc sprostać temu zadaniu architekci zaprojektowali przestrzeń ogólnodostępną, gdzie pracownicy mogą zjeść posiłek oraz bardziej przytulne miejsca, gdzie w wąskich grupach spożyją obiad. Wystrój pomieszczenia, w którym wykorzystano m.in. rysunki ścienne, stare odrestaurowane meble, które są w różnych kolorach oraz drewniane stoły, nadają wnętrzu charakter miejsca, w którym smacznie zjemy i choć na chwilę zrelaksujemy się w pracy.

Oświetlenie w pomieszczeniu
Oświetlenie w pomieszczeniu

Poprzednie Następne 1 / 10

  • Oświetlenie w pomieszczeniu
  • Meble w kantynie
  • Zestaw mebli drewnianych
  • Stolik drewniany
  • Nowoczesna kantyna biurowa
  • Aranżacja wnętrza gastronomicznego
  • Kolor we wnętrzu
  • Krzesła barowe
  • Pomysł na wnętrze gastronomiczne
  • Grafika ścienna

Aranżacja wnętrz gastronomicznych

Drugi projekt, który nas zaintrygował to kompleks restauracji w starym, charakterystycznym budynku w Siedlcach. Aranżacja prawie 800 m² to wielkie wyzwanie dla każdego architekta, jednak naszym zdaniem, wyszło im to rewelacyjnie. W budynku miał się mieścić m.in. bar, restauracja, herbaciarnia, piwiarnia oraz browarnia z całym wyposażeniem. Każde pomieszczenie ma swój charakter i swoje przeznaczenie, jednak całość nawiązuje do tradycji rzemiosła międzywojennego. Wnętrza są dosyć ciemne dlatego dużą uwagę przywiązano do oświetlenia, które nadaje bardzo klimatyczny charakter. Sami popatrzcie na te piękne zdjęcia i oceńcie te wnętrza.

Projekt antresoli
Projekt antresoli

Poprzednie Następne 1 / 11

  • Projekt antresoli
  • Pomysł na wnętrze
  • Wystrój baru
  • Aranżacja restauracji
  • Oświetlenie sufitowe w barze
  • Kawiarnia
  • Stylowe meble
  • Schody
  • Warzelnia
  • Wejście do budynku
  • Wystrój miejsca gastronomicznego

Projekty prezentowanych wnętrz wykonali architekci z pracowni A+D. To zespół składający się z różnorodnych osobowości. Pracownię A+D w 2004 roku założył Dariusz Gocławski, który jest absolwent Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Jest również członkiem-założycielem Polskiego Stowarzyszenia Projektantów Wnętrz. Do roku 2004 Dariusz Gocławski pracował dla koncernów z Japonii, USA i Belgii. 

Obecnie w pracowni A+D architekt projektuje z użyciem wirtualnej rzeczywistości w skali 1:1. Jest twórcą wnętrz m.in. dla Motivi, Mango, Adidas, Nike, Deni Cler, Joanny Klimas, Levi’s, Wrangler, Lee, Lee Cooper, Wittchen, Bergson oraz dziesiątków butików i showroomów w całej Polsce. Opracował koncepty m.in. dla: PZU, Era, PGNiG, Aioli, Wittchen, Tukan. Zrealizował ponad 2000 sklepów oraz dziesiątki lokali gastronomicznych i biur.