zobacz pozostałe serwisy Grupy e-budownictwo.pl

aranżacje wnętrz

PODDASZE DLA SINGIELKI

Wojciech Siudowski
Ocena realizacji:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
3.20 / 5 głosów Dziękujemy za oddanie głosu.
Liczba odsłon:
7035

PODDASZE DLA SINGIELKI Nowoczesne mieszkanie na poddaszu zlokalizowane na jednym z nowo powstałych szczecińskich osiedli. Wnętrze jest otwarte, minimalistyczne, kolorystycznie uniwersalne charakteryzuje się ciekawymi rozwiązaniami architektonicznymi. Wojciech Siudowski- architekt, właściciel Limonki Studio Cały proces projektowania poddasza rozpoczęliśmy od rozplanowania funkcji pomieszczeń, czego konsekwencją były zmiany w układzie ścian działowych. Za zgodą projektanta budynku i dzięki przychylności dewelopera już na etapie budowy obiektu możliwa była zmiana funkcji pomieszczeń, podwyższenia całego sufitu oraz zbudowanie ścian działowych zgodnie z projektem wnętrz. Następnym etapem projektowym było przyjęcie założeń formalnych oraz kolorystycznych. Właścicielka mieszkania, Pani Patrycja, młoda szczecińska dziennikarka, chciała, żeby wnętrze było nowoczesne, proste, niebanalne, a jednocześnie przytulne, dlatego też zastosowaliśmy odpowiednie rozwiązania, żeby ów efekt uzyskać. Inwestorka ceni sobie spokój domowego zacisza, ale lubi też towarzystwo znajomych, których często zaprasza na wspólnie spędzane popołudnia i pyszne kolacje. Kształty, bryły oraz kolorystykę w wnętrzu postanowiliśmy zaprojektować w taki sposób, żeby wszyscy czuli się w nim dobrze. Spokojne połączenie jasnych szarości z bielą zostało ocieplone litą, drewnianą, jesionową deską podłogową oraz zaakcentowane żywymi kolorami ultramaryny, oliwkowej limonki oraz czerni, którą udało się w tym wnętrzu ujarzmić. Szary kolor występuję tu w kilku odcieniach. Żeby utrzymać minimalistyczny charakter na ścianach w kuchni zastosowaliśmy gładką farbę lateksową. Zmiany funkcjonalne przyniosły skutek w postaci otwarcia pomiędzy holem i częścią dzienną oraz połączenia kuchni z salonem. Dzięki temu, że nie ma podziałów i rozróżnień materiałowych na posadzce granica pomiędzy tymi pomieszczeniami zatarła się całkowicie. Część integracyjną pomiędzy kuchnią i salonem stanowi wysoki podłużny stół barowy z wysokimi krzesłami. To właśnie przy nim zazwyczaj gromadzą się goście, a czasem nawet uczestniczą w przygotowaniu posiłków. Skoro jedzenie poznajemy za pomocą trzech zmysłów: zapachu, wzroku i smaku, właśnie integracja w kuchni daje nam taką możliwość, a osoba przygotowująca pyszne niespodzianki ma stały kontakt z gośćmi. Przestrzeń pod skosami w kuchni została zabudowana niskimi szafkami, z możliwością wykorzystywania ich do przechowywania rzadziej używanych przedmiotów, oraz jako miejsca do siedzenia. W kuchni znalazły się nowoczesne urządzenia. Nie zabrakło tym samym dużej płyty grzejnej z polem do utrzymywania ciepła, ekspresu do zaparzania aromatycznej, świeżo mielonej kawy czy piekarnika kompaktowego z funkcją mikrofali, dzięki któremu potrawy przygotowuje się dwukrotnie szybciej niż w standardowym piekarniku. Meble kuchenne zostały wyposażone w systemy servo-drive, które sprawiają, że otwieranie szuflad i szafek wiszących jest wygodniejsze, a na białych, lakierowanych na wysoki połysk frontach nie zostają ślady dłoni. Wybraliśmy kamienny zlewozmywak, którego komory można zakryć dopasowanym do tego modelu eleganckim czarnym szkłem. Szklane deski służą nie tylko do zasłonięcia naczyń, spełniają funkcję krajalnicy a tym samym zlewozmywak stanowi integralną część blatu roboczego. Na uwagę zasługuje również ściana tablicowa. Zaproponowaliśmy, żeby komin pomalować specjalną czarną farbą, której podłoże stanowi masa z opiłkami metalu. Dzięki temu na takiej powierzchni można robić szybkie notatki, zapisywać ważne wiadomości, rysować oraz przyczepiać do niej drobne magnesy. Wyposażenie salonu jest minimalistyczne. Znajduje się w nim duża wygodna, narożna sofa, biała lakierowana na wysoki połysk szafka pod telewizorem, ale głównym bohaterem jest tutaj betonowa ściana, czyli odlewane z surowego betonu cienkie płyty, które zostały przytwierdzone do ściany nośnej za pomocą stalowych śrub. Jest to element odważny, oryginalny i nowoczesny, nadający temu wnętrzu charakter lekko awangardowy, dający do myślenia wielu odwiedzającym. Podwyższenie pomieszczenia do wysokości 2,8 metra dało nam możliwość zaprojektowania ciekawego sufitu podwieszanego z oświetleniem w holu. Sufit podzielony na dwa poziomy tworzy rynnę, w której umieszczone zostały reflektory halogenowe w ulubionych dla Pani Patrycji kubicznych kształtach oraz półkę na której znajduje się taśma led. Intensywność natężenia światła tej szczeliny możemy regulować za pomocą pilota. Kolor stolarki drzwi wejściowych do mieszkania, na który zazwyczaj inwestor nie ma wpływu, nie wkomponował się w zaaranżowane przez nas wnętrze. Dlatego też postanowiliśmy zastosować folię z humorystycznym nadrukiem zdjęcia wnętrza szafy z wieszakami. Łazienka podobnie jak reszta pomieszczeń utrzymana jest w jasnej kolorystyce. Ciepła, delikatna szarość i białe płytki kontrastują z intensywnie oliwkową ścianą okienną. Z powodu zamiłowania Pani Patrycji do prostych geometrycznych kształtów, zarówno armatura jak i ceramika łazienkowa została dobrana tak, by spełnić oczekiwania i zaspokoić wymagania inwestorki. Nawet wodoodporne głośniki zaprojektowane w suficie łazienki musiały być na życzenie Pani Patrycji kwadratowe. Cały proces powstawania wnętrza, od postawienia pierwszych kresek na papierze poprzez wybieranie produktów, materiałów wykończeniowych, aż po nadzory nad ostatecznymi pracami wykończeniowymi, przebiegł zgodnie z oczekiwaniami naszymi oraz inwestorki.

Co sądzisz o tej aranżacji?

Jeszcze nikt się nie wypowiedział na temat powyższej aranżacji. Bądź pierwszy!